KCC is hoofdsponsor van de Gravel Ride.
Een grensoverschrijdende toertocht voor alle fietsliefhebbers! Door de mooiste stukjes van de Achterhoek, Twente en het westen van het veelzijdige Münsterland.
De derde editie wordt op zondag 18 september 2022 verreden.

KCC GRAVEL RIDE

De Euregio met een landschap van bossen, akkers, heuvels en verborgen historische smokkelroutes leent zich uitstekend voor een gravelride. Hier heb je soms echt het gevoel dat je de enige op de weg bent, dat jij alleen dit stukje land aan het ontdekken bent. En waarom zou je je dan houden aan de gebaande asfaltpaden?

Er zijn vier routes. Een familieroute van 33 kilometer, een route voor sportieve fietsers (55 km) en twee voor de diehards van 85 kilometer en maar liefst 116 kilometer lang. De KCC Gravel Ride is voor iedereen. Of je nu op de racefiets meedoet met brede banden, op de MTB of op de gravelbike.

De Mooiste fietsroutes die Euregio te bieden heeft

Sporters zijn voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Voor wielerliefhebbers die juist eens buiten de gebaande paden willen treden, is er de KCC Gravel Ride. Voor deze beproeving slaan wielervereniging De Stofwolk uit de Achterhoek en de Duitse collega-club RSC Stadtlohn 1968 de handen ineen.

En hoewel de deelnemers die dag de nodige uitdagingen voor de wielen krijgen, is de rit niet alleen geschikt voor de meest getrainde wielerliefhebbers. Voor de deelnemers, die vooral ook willen genieten van het natuurschoon, is er namelijk naast de tocht van 116 kilometer ook een versie van 55 kilometer.

Het is een van die nieuwe trends in het huidige wielrennen: fietsen over onverharde paden. Zo is de profwedstrijd Strade Bianche door het Italiaanse Toscane nog maar enkele jaren oud, maar is nu al uitgegroeid tot een heuse klassieker. En een van de Tour-etappes eindigde dit jaar ook op zo’n onverhard ‘geitenpaadje’. Het levert steevast heroïsche beelden op die doen denken aan vervlogen tijden toen de wielrenners nog over bergweggetjes werden gejaagd die slechts met zand en grind waren geplaveid.

Gravelbikes
Er zijn vandaag de dag zelfs speciale gravelbikes: fietsen die speciaal zijn ontworpen om ermee over onverharde paden te rijden. Toch is dit volgens Rob Kleinsman, een van de stuwende krachten achter het evenement, niet de opzet van de KCC Gravel Ride. “Je kunt vanzelfsprekend ook met een mountainbike meedoen, maar uitgangspunt is dat je ook met een normale racefiets mee kunt rijden.”

Fonkelnieuw
De KCC Gravel Ride is een fonkelnieuw evenement op de wielerkalender in deze regio. Kleinsman: “De Euregio leent zich bij uitstek voor een fietstocht als deze. Met een landschap van bossen, akkers, heuvels en verborgen historische smokkelroutes. Hier heb je soms echt nog het gevoel dat je als enige op weg bent. Dat jij alleen dit stukje land aan het ontdekken bent. En waarom zou je je dan houden aan de gebaande asfaltpaden? Waarbij we de mooiste stukjes Twente, Achterhoek en het aangrenzende Duitse Münsterland aandoen.”

Opmerkelijk is ook de grensoverschrijdende samenwerking tussen diverse wielerverenigingen. “Clubs die stuk voor stuk uit fietsers bestaan die al jaren meelopen en zodoende de allerleukste fietsroutes kennen. De ervaren fietsers Gerrit Huurneman uit Haaksbergen en zijn Duitse collega-wielrenner Uli Benke hebben uit die collectie fietsroutes een fraaie selectie gemaakt. De deelnemers aan de KCC Gravelride kunnen zodoende genieten van het mooiste wat Twente, de Achterhoek en het Duitse grensgebied op wielergebied in huis hebben.”