Sportkleding wordt vies. Of je nu met een stralende zon op de racefiets fietst of door de regen op je mountainbike, het bos en de modder trotseert. Niet alleen modder en vuil maken je kleding vies. Ook zweet is een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Maar gelukkig kun je vuil en bacteriën heel goed uit je kleding krijgen. Hieronder een aantal tips om jouw KCC kleding langer mooi, schoon en hygiënisch te houden. Omdat de KCC kleding vaak toch van speciale stoffen gemaakt is, zoals bijvoorbeeld waterafstotende eigenschappen heeft, is het verstandig extra aandacht te besteden aan het wassen van je kleding.

NIEUWE KLEDING WASSEN VOOR GEBRUIK

Nieuwe kleding kun je het beste voor de eerste keer dragen een keer met de hand wassen, in koud water. Gebruik hiervoor het liefste waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Waspoeder laat eventuele beschermende lagen namelijk beter intact dan de vloeibaar middel. Dit zelfde advies geldt ook voor alle volgende wasbeurten.

WAS KLEDING METEEN NA HET SPORTEN

Het is verleidelijk om direct na het fietsen of hardlopen je vieze kleding in de hoek te gooien en er misschien pas een dag later weer iets mee te doen. Maar dat is uit hygiënisch oogpunt niet wenselijk. Bacteriën krijgen dan de kans om zich te settelen in de kleding. De bacteriën veroorzaken niet alleen een smerige geur, ook de kwaliteit en de looks van je kleding wordt aangetast door de invloed jouw zweet. Het is dus altijd aan te raden meteen na het sporten je KCC kleding te wassen.

VOORZORG MAATREGELEN

  • Let erop dat voor het wassen van je kleding je eerst alle ritsen dicht doet en alle klittenbandsluitingen ook goed op elkaar drukt. Daarmee voorkom je dat de rits of het klittenband de kleding beschadigt.
  • Verwijder daarna eventuele modderresten van de kleding.
  • Controleer of er geen spullen meer in de zakken zijn achtergebleven.
  • Draai alle kledingstukken binnenste-buiten. Dat houdt de kleding langer mooi.
  • Wil je echt het maximale uit jouw KCC kleding halen? Dan zou je kunnen overwegen om elk kledingstuk in een aparte waszak te doen. Dus je fietsbroek, je fietsshirt en je fietshandschoenen allemaal apart.

WAS MET DE HAND

Eigenlijk is met de hand wassen in lauw water de beste methode. Maar omdat dit nogal tijdrovend is kan ook het handwasprogramma van de wasmachine op een temperatuur van maximaal 30 graden.

Gebruik liever te weinig dan teveel  wasmiddel. Waspoeder geniet de voorkeur boven een vloeibaar middel. En gebruik ook geen geparfumeerd wasmiddel. Als je met de hand wast, let er dan op dat je de kleding goed uitspoelt. Gebruik verder ook  nooit wasverzachter als je fietskleding wast.

Als je de zeem vooraf al eens wilt reinigen, gebruik dan een milde zeep en spoel overvloedig. Kleding waar nog resten wasmiddel in zitten kunnen gaan jeuken of irriteren tijdens het sporten.

NA HET WASSEN, NIET IN DE WASDROGER

Controleren meteen na het wassen of er nog vlekken in zitten. Als je je kleding namelijk laat drogen met de vlekken er nog in zijn ze er nog moeilijker uit te krijgen. Zie je nog vlekken? Was dan nog een keer!

KCC kleding kun je beter niet in de wasdroger doen. Hang je shirt aan een hanger te drogen. Een fietsbroek kun je het beste neerleggen. Daarmee voorkom je dat de schouderbanden uitrekken. Ondershirts kun je ook op een hanger drogen.